2013. október 7., hétfő

Csirkeszárny nyárs tárcsában

20db csirke szárny, 
20db bambusz grillpálca 20cm-es, 
1liter étolaj, 
2,5kg nagy szemű burgonya, 
só,bors, mustár, őrölt paprika, 
zöldségfélék /darabolthagyma, sárgarépa, uborka, brokkoli, gomba, többszínű paprika, kínai kel, stb./ ízlés szerint a párolt zöldséghez.





A csirkeszárnyat megmossuk, megtisztítjuk, bepácoljuk, akár kész fűszerkeverékkel, sóval, borssal, hagymakarikákkal, kevés étolajjal, őrölt paprikával, vagy saját ízlés szerint, currys, borsos-mustáros, vagy magyaros-csípős páccal. 

3 percig mikróban pároljuk, majd hűtőben egy napig érleljük.

Sütés előtt a csirke szárnyakat úgy fogjuk meg, hogy az kiegyenesedjen, és a szárnya töve felől bambuszpálcát /20cm/ szúrunk bele. Így a szárnyak rendkívül látványos, és jól fogyasztható alakot öltenek.

A tárcsában az olajat felforrósítjuk, majd annyi szárnyat rakunk bele, hogy az olaj mindet körbefogja. A készre sütés után a szárnyakat a tárcsa szélére húzzuk, hogy a fölösleges olaj visszacsepegjen a tárcsa közepére. Ha többféle páccal készítjük a húst, akkor mindig az enyhébb ízesítéstől haladjunk az intenzívebb felé.

Ha a hús megsült, meghámozott, nagy karikákra szelt krumplit tesszük az előzőleg használt forró olajba. Sütés után ezt is a tárcsa szélére húzzuk, míg jön az újabb adag.

A krumpli sütése után a tárcsát megtisztítjuk, a leragadt szennyeződést felkaparjuk, majd az előzőleg megtisztított, felszeletelt zöldségféléket, kevés olajjal /ez lehet akár a pácléből kimaradt fűszerezett olaj is/ figyelve arra, hogy a zöldségféléknek más-más a sütési ideje jól átpároljuk. Párolás után ezeket is a tárcsa szélére húzzuk, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen.

Ezzel a módszerrel süthetünk tárcsában saslikot, tarját, csirkecombot, mellet, vagy más húsféléket is.

Nagy tányéron tálaljuk a hús mellett a krumplit, és a párolt zöldséget.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése