2013. október 21., hétfő

Fehérbab főzelék tejszínesen


Hozzávalók 6 személyre:

200 g. főzőtejszín
500 g száraz fehérbab
1 fej hagyma lereszelve
4 gerezd fokhagyma
néhány babérlevél
kevés borsikafű (csombor)
nagyon kevés lestyán levél
1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
kevés almaecet
ízlés szerint só, és őrölt bors





A babot a főzés előtt több órával beáztatom.
Sós vízben felteszem főni a babérlevelekkel, és a fokhagymával. Kevés almaecetet is adok hozzá. A csombort (borsikafű) szárastól beleteszem a főzőlébe, de mielőtt behabarnám, kiveszem a babérlevelekkel együtt.
Mikor a bab megpuhult, lereszelem a hagymát, és a liszttel, a főzőtejszínnel együtt jól összekavarom. A lestyánt apróra vágom. A csomborral, és a lestyánnal is óvatosan bánj, mert mindkettő erőteljes fűszer! A csombor viszont a bab puffasztó hatását semlegesíti, és kellemes ízt ad az ételnek. 
A kikevert tejszínes masszával behabarom a főzeléket.
Ismét felforralom, készre főzöm. Ha szükséges utána fűszerezem, és megborsozom.
Az előre elkészített feltéttel tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése