2013. október 9., szerda

Kínai erős - savanyú leves, kicsit magyarosanBevásárlólista:

Kb. 1 kiló csirkeaprólék, 
1/4 nagyobb zeller, (250 g.) 
8 db sárgarépa, (kb. 600 g.) 
2 szál petrezselyem, (200 g.) 
300 g. csiperke, vagy fafül, esetleg laskagomba, 
4 fej hagyma, 
gerezd fokhagyma, 
5 tojás, 
200 g üvegtészta, 
3 ek. keményítő vízben oldva. 
4 kk. ételízesítő, 
szemes bors, (20 db.) 
2 kk. szárított gyömbér 
2 kk. szárított csili 
1 ek szójaszósz. 
2 ek. almaecet
Az egyik legegyszerűbb kínai ételt készítettem. Az előző nap érkezett friss tanyasi csirkéből, és a felsorolt alapanyagokból. Gyorsan, finomat, olcsót! Kici kínai, óccó!

A hús alaplé elkészítésével kezdtem. A csibe kapirgálója, nyaka, háta került a lébe. Két csirkéből egyszerre. Ez elegendő mennyiség volt, hogy hosszú lassú főzés során, kioldódjon belőle az aroma. Szemes borssal, és ételízesítővel tettem fel főni. Az ételízesítő tartalmazza a kínai sót, a nátrium glutamátot, ami minden "kínainak" elengedhetetlen tartozéka. 
Addig elkészítettem a hozzávalókat. A zöldségféléket, zsülienre vágtam. Szép, egyenletes, vékony csíkokra.  A negyed zellert, a két szál petrezselymet, nyolc szál répát, mind felvagdostam. 
A 4 fej hagymát is szépen csíkokra, a fokhagymát, a kés lapjával megnyomva, apróra vágtam. 
A gombát is felcsíkoztam. Sajnos, nem sikerült fafül gombát szerezni, így sima csiperke került bele. A laskagomba is jó lett volna, de azért messzebb kellett volna menni. Higgyétek el, így is finom lett. 
Mikor minden fel volt szeletelve, öt tojást felütöttem, összekutyultam. Kevés petrezselyem zöldet is kerestem hozzá a kertben.  Közben megfőtt a husi, nem szűrtem, hanem csak kiemeltem a megfőtt finomságokat, és rögtön ment bele a hagyma, a répa, a fokhagyma, a zeller, petrezselyem, a saját szárítású morzsolt csili, szárított gyömbér, kevés szója szósz, és főhetett tovább. Kevés ecetet is töltöttem hozzá. 
Ezután beáztattam az üvegtésztát, és kevertem ki keményítőt vízzel. 
Kb. fél óra fővés után, elég jól megpuhultak a zöldségek. Ezt mintavételezéssel állapítottam meg, és egyben megkóstoltam, az egész leves ízharmóniáját is. Mindent siketült elsőre eltalálnom, így csak azokat kellet hozzáadnom amik még hiányoztak. 
A gomba következett, és újabb 5 perc után, belecsorgattam a felvert tojást, állandó kevergetés közben. Így, szépen oszlik el a levesben, és nem lesz csomós. 
Belekerült a beáztatott tészta, és a vízzel kevert 3 evőkanál keményítő is. Gáz elzárva, mert a keményítőnek nincs szüksége főzésre. Elég a forró lével való érintkezése, a leves sűrítéséhez. Nem azt a mázgás állagot képzeljétek el, amit néhány chinese restaurantban kaptok. Az enyém, egész más. Ha ezt adná, a kis ferdeszemű, akkor legalább duplája lenne az ára.Ma viszont bőséges olcsó ebédet készítettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése