2013. október 10., csütörtök

Körömpörkölt Gasztropajti módra.


Hozzávalók 12 személyre:

A hozzávalókat 10-12 literes bográcsra,vagy fazékra adom meg:


3 kiló köröm, fül, farok, fejhús,vegyesen. 
1 kiló hagyma, 
1 fej fokhagyma,
fél-fél kiló paprika, paradicsom, (vagy 2 üveg lecsó)
1 db. cseresznye paprika, vagy őrölt csípős paprika, 
2-3 evőkanál őrölt csemege paprika, 
só, bors, köménymag, 
néhány babérlevél, 
friss petrezselyem, és bazsalikom levelek, vagy szárított fűszerek.
2 dl vörösbor


A hús, illetve a köröm feldolgozásával kezdünk. Meg lehet kérni a hentest is, hogy aprítsa a körmöt a megfelelő állagúra. Ha a körmöket szétkapjuk, a többi husit feldaraboljuk, mossuk át. 
A hagymát, nem muszáj nagyon apróra vágni, mert a hosszú főzés alatt úgyis szétesik. A fokhagymát is elég, a kés lapjával megnyomni. 
Paprikát, paradicsomot is felvágni, és nekikezdhetünk a főzésnek.
Ha van füstölt szalonna, annak a zsírján lehet pirítani a hagymát. Ha nincs, akkor mindenképp a sertészsírt javaslom. A hagyma ha megüvegesedik, mehet hozzá a fokhagyma, majd a köménymag. Hozzáadhatjuk a körmöket is. Kicsit együtt pirítjuk, és mehet bele a többi húsféle is.
Beletesszük a paprikát, paradicsomot, kevés sót, a babérleveleket, a csípős paprikát, és a zöld fűszereket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ezután, ellenőrzés mellett főhet hosszú ideig. Az ellenőrzésre szükség van, mert a bőrös hús, könnyebben odatapad a bogrács aljára. Ha felforrt, kóstoljuk meg. Van egy trükk, amit kezdő bográcsos koromban tanultam, egy öreg birkapásztortól. A fakanállal felkevert szaftot, magasabbról egy kanálba csorgatva, a csorgás közben meghűl, így fújás nélkül kóstolható, minden veszély nélkül. Ezután, már csak arra kell várni, hogy a köröm megpuhul.
Többen reklamálhatnak! Hol piros paprika? Most jön! Ezt is öreg barátomtól tanultam, hogy ha bográcsost csinálok, a végén adom hozzá az őrölt paprikát, kevés vörös, vagy fehér borban feloldva. A bor savtartalma, a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja. Az őrölt borsot is hozzátéve, nagyon rövid ideig hagyjuk még rotyogni, és kész a pöri.

Főzhetünk hozzá krumplit, de legjobban a reszelt, házi tarhonya illik hozzá. Megeheted, akár foszlós, puha kenyérrel is.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése