2013. október 10., csütörtök

Kovászolt cukkini sárgarépával, csilivel.


Hozzávalók 8 személyre:

2 kg. cukkini,

3 db. sárgarépa,
2 nagyobb fej hagyma,
nagy csokor kaporszár, vagy friss kapor,
5 gerezd fokhagyma,
1 db kisebb csilipaprika,
2 ek. só,
2 szelet kenyér, vagy 3 db krumpli



A cukkinit meghámozzuk, egyforma hasábokra vágjuk. A hagymát felkarikázzuk, a sárgarépát hosszabb hasábokra vágjuk. 
A sárgarépát rövid ideig forró, sós vízben blansírozzuk, hogy kicsit puhuljon, de még roppanós maradjon. Ezt a vizet használhatjuk később az üveg felöntésére is. 
5 literes üvegbe rétegezzük a hozzávalókat, ügyelve a helykihasználásra. A hozzávalók mellé, vagy közé 10-12 cm-es darabokra vágott kaporszárakat, vagy friss kaprot dugdosunk. A megtisztított, feldarabolt fokhagymaszeleteket, és a kettévágott csilit is mellétesszük. Ha kenyérrel kovászolunk a tetejére, ha krumpliszeletekkel, az aljára, közepére, és a tetejére is teszünk belőle. 
Felöntjük sós vízzel úgy, hogy a víz literéhez 1 evőkanál só kerüljön. Az öt literes üvegbe tapasztalatom szerint 2 evőkanálnyi kell. A répa blansírozását tehát tanácsos 2 liter vízben, 2 evőkanál sóval végezni. Az üveget, a tetején, méretre vágott kaporszárakkal szorítjuk le. 

Jó időben 3 nap alatt lesz kész a kovászolás, ha krumplival készítjük 1 nappal tovább tart. Ha viszont krumplis kovászolást végzünk, annak leve kevésbé lesz zavaros, több ideig tárolható, és a lé lehűtve kitűnő üdítő!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése