2013. október 10., csütörtök

Napon szárított paradicsom.

Hozzávalók 10 főre:

5 kg paradicsom
10 dkg só
2 fej fokhagyma
2 l étolaj 
10 szál rozmaring
20 levél bazsalikom levél
10 ág oregánó


A napon szárított paradicsom olyan csemege, ami igen drága, de otthon is elkészíthetjük, kis gyakorlattal. Legegyszerűbb módja a napon történő szárítás, de elkészíthetjük aszalógépben, vagy alacsony hőmérsékletű sütőben is.
A legalkalmasabb fajták a Lucullus, vagy San Marzano fajták, de ezen tojásparadicsomokon kívül is nagyon sok paradicsom alkalmas az aszalásra.
A kisebb (koktél) paradicsomokat félbe, a tojásparadicsomokat negyedbe, a legnagyobbakat nyolc részre vágjuk. Ujjunkkal a magját és levét kinyomjuk, majd enyhén megsózzuk. Fél óra pihenés után, ismét kinyomjuk a levét, majd szellős, alulról felülről levegős rácsokra, tálcákra, vagy aszalógép tálcáira rakjuk. Naponta átforgatjuk és közelebb rakhatjuk egymáshoz. Éjszakára fedett, esőtől védett helyre rakjuk!
Az aszalógépben, egy-két nap alatt, a napon, egy hét alatt kerül olyan állapotba a paradicsom, hogy üvegekbe rakhatjuk. Tapasztalataim szerint, a szárítás során, a súly 20 %-ra csökken.
Kisebb (200ml) üvegekbe rakjuk, vékony szeletekre vágott fokhagymát, mellé rozmaring, oregánó ágakat, vagy bazsalikom leveleket tehetünk. Napraforgó étolajjal öntjük fel addig, hogy teljesen ellepje.
A napon szárított paradicsom mindenbe használható, amibe egyébként paradicsomot tennénk, de télen - nyáron, kitűnő csemege. Ragukba, tésztákhoz, édes, és sós sütikbe, pizzára, az olaja a pizza tésztába, változatosan felhasználható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése