2013. október 10., csütörtök

Raguleves, pálinkával flambírozott marhahúsból. (Mikszáth módra)


Hozzávalók 12 személyre:

20 literes bográcshoz:

Kb. 20 dkg mangalicaszalonna, (lehet más zsiradékkal is helyettesíteni)

2 kiló marhalábszár felcsíkozva,
3 csokor újhagyma, (kettő az elején, 1 a többi zöld fűszer hozzáadásakor)
pár gerezd fokhagyma szétnyomva, felvágva,
1 doboz (500 g.) paradicsompüré,
10 szál sárgarépa,
2 kiló krumpli,
2 kiló fagyasztott zöldbab,
1 nagyobb csokor petrezselyem, és kapor zöld, 
snidling a tálaláshoz, díszítéshez
1 vödör (850 g) tejföl, vagy ugyanennyi főzőtejszín
2 ek. liszt a habaráshoz,
4 ek. őrölt pirospaprika
1 kis zacskó őrölt bors, ugyanennyi őrölt kömény,
néhány szelet friss, csípős zöldpaprika,
1 pár szeletelt gyulai kolbász.
kevés savanyúságlé, vagy kevés ecet,
1 dl pálinka, a flambírozáshoz.




Mangalica szalonna fel lett csíkozva, majd a kisült zsírján újhagyma lett rövid ideig párolva. A zöldjével együtt, szépen felkarikázva. Kevéske fokhagyma is ment hozzá, majd jött a csíkozott marhalábszár. A husi is lett egy kicsit pirítva, majd birspálinka lett rá locsolva. Ez, azonnal meg is lett gyújtva. Mivel bográcsban főtt, szabad tűzön, vigyázni kell, mert akár magától is lángra kaphat. Ne öngyújtóval próbáljuk meggyújtani, mert biztos a szőrtelenítés! Hosszabb pálcával gyújtottuk meg, és néhány másodperc alatt kész is lett a flambírozás. Közben fél karikára vágott répa lett előkészítve, és ment az üstbe párolódni. Ezek után fel lett öntve vízzel, lényegesen többel, mint ami ellepi. Így, egy darabig főzni kell a húst, mert a többi hozzávaló sokkal gyorsabban megpuhul. Közben, krumpli lett kisebb kockákra vágva. 1 doboz paradicsompüré is ment a lébe, valamint só, bors, őrölt kömény is. Őrölt pirospaprika is lett hozzáadva, két kanállal. Friss, vagy fagyasztott zöldbab is kerülhet bele, de ebben az esetben fagyottat tettünk hozzá. Kis idő múltán, beletettük a krumplit is, majd az apróra vágott friss kaprot, petrezselyem zöldet, és ismét került a bográcsba vékony karikákra vágott újhagyma is. Ekkor tettük hozzá a karikára vágott gyulai kolbászt is, nem túl sokat. Savanyúság (csalamádé) levéből is csorgattunk a bográcsba egy decinyit, és kevés liszttel elkevert, majd a főzőlével temperált, tejfölös (vagy tejszínes) habarással, kicsit sűrítettük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése