2013. december 15., vasárnap

Kapros szárma (töltött káposzta)

Hozzávalók 6 főre:

1 fej káposzta,
0,5 kg savanyú apró káposzta,

50 dkg darált sertéslapocka,
10 dkg füstölt szalonna, kockákra vágva,
1 fej vöröshagyma finomra aprítva,
4 gerezd fokhagyma átnyomva,
1 bögre rizs,
1 kanál őrölt pirospaprika,
1 tojás,
kevés füstölt házikolbász,
kevés kapor,  finomra aprítva,
kevés csombor (borsikafű),
kevés só, és őrölt bors,

200 g tejföl, 1 kanál liszt a habaráshoz.


A káposztafej torzsáját kivágjuk, köményes, sós vízben feltesszük főni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált húst kicsit megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott, vagy lereszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, 1 tojást, 1 kanál őrölt pirospaprikát, 1 bögre rizst, majd jól összegyúrjuk.
A megpuhult fejes káposztát leveleire szedjük, az ereket kivágjuk, majd a levelekbe töltjük az apró húsgombócokat.
A savanyú káposzta felét nagyobb fazék aljára tesszük, megszórjuk a füstölt szalonna kockákkal, majd rásorjázzuk a töltelékeket. Az édes káposzta kivágott ereit, és a megmaradt káposztát felaprítva, szintén hozzáadjuk. A tetejére rakjuk a megmaradt apró káposztát, és annyi vízzel felöntve, hogy ellepje, lassú tűzön feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csombort is. Ha van friss, na nincs, jó a szárított is. A csombornak erőteljes íze van, így vigyázzunk az adagolásával.
A főzőléből keveset kivéve tejfölből kevés liszttel, kevés őrölt pirospaprikával habarást készítünk, hozzákeverjük az aprított, vagy szárított kaprot, és ráöntjük a káposztára. A füstölt házikolbász darabokat is hozzáadva, ismét felforraljuk.
Tejföllel tálaljuk.
A borsikafűnek puffadásgátló hatása van, így kompenzálja a káposzta puffasztó hatását. A csombor erdélyi fűszer, minden káposztás, babos étel alapfűszere.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése