2014. december 23., kedd

Mediterrán húsgolyók pastán

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:

kb. 80 g. mini mozzarella, (8-10 db. golyó) 30 dkg. darált sertéshús, 1 evőkanál rizs, 1 tojás, friss bazsalikom, oregánó, petrezselyem zöld, snidling, ½ mag nélküli csili, só, frissen őrölt bors.

A raguhoz:

1 db. színes paprika, 1 szál sárgarépa, 1 szál újhagyma, ½ szál szárzeller, 3 gerezd fokhagyma, kevés petrezselyem zöld, néhány bazsalikom levél, só, frissen őrölt bors, 3 – 4 dl. paradicsomszósz.

40 dkg. száraztészta ( hosszú metélt, spagetti, makaróni, fodros kocka, vagy bármilyen olaszos jellegű, de nem nagyméretű tészta)


A húsgombócokat készítem el először. A darált húshoz rizst, tojást, kimagozott apróra vágott csilit, és apróra vágott zöld fűszereket keverek, sózom, enyhén megborsozom, majd összedolgozom. Egy órára a hűtőbe teszem.
A mini mozzarellákat kétfelé vágom, és kis húspogácsák közepébe teszem, majd enyhén olajos kézzel golyókat formálok belőlük. Ebből a mennyiségből 16 kisebb golyót készítettem. Forró, enyhén sós vízben, a golyókat megfőzöm. Addig kell főzni, míg a forrás közben a golyók a víz tetejére emelkednek, és utána még öt percig. Míg a húsgolyók főnek, elkészítem a ragut.
A sárgarépát, és a színes paprikát vékony csíkokra (zsülienre) vágom, az újhagymát felkarikázom, a fokhagymát szétnyomom, a halványító zellert is felkarikázom. Néhány bazsalikom, és petrezselyem levelet apróra vágok. Kevés olíva olajon először a sárgarépát, majd a többi zöldségfélét megpárolom, és mikor enyhén megpuhultak, megsózom, megborsozom, és hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, valamint felöntöm paradicsomszósszal. Használható hozzá konzerv hámozott paradicsom is, de én a papírdobozos paradicsomszószt használtam, majdnem az egész dobozt. Összeforralom, majd a közben forró, sós vízben kifőzött tésztát, valamint a leszűrt húsgombócokat is beleforgatom a serpenyőbe. A tésztát nem csepegtettem le, hanem a főzővízből, szűrővel, közvetlenül a serpenyőbe tettem. Jól átforgattam, majd tálaltam. Három fő részére elegendő adag lett belőle.

A mozzarella nem folyt ki a főzés során, megvágva viszont enyhén folyós állapotban volt. Majdnem olyanban, mint a lágy tojás sárgája.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése