2015. január 3., szombat

Halászlé (tiszai módon)

Én tiszai módra készült (passzírozott) halászlét szoktam készíteni többnyire bográcsban.

Hozzávalók 10 főre:

4 kg hal vegyesen
10-12 fej vöröshagyma,
8 kanál pirospaprika,
4 db. zöldpaprika,
3 db. paradicsom,
4 kanál zsír,
cseresznyepaprika ízlés szerint,
só, őrölt bors.



A finomra vágott vöröshagymát zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított halak azon részeit amiket az alaplébe szántunk. (a szebb darabokat szeletekre vágjuk, ezek kerülnek a tálaláskor a halászlébe)  A fejek, az uszonyok, és a kisebb halak adják a lé alapját. A hagymához a halon kívül hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és paprikát is, sózzuk, borsozzuk, megpaprikázzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Mikor felforrt addig főzzük, míg a haltörzsekről leválik az összes hús. (kb. 501-60 perc)
Ezután átpasszírozzuk az alaplevet, vigyázva, hogy szálka ne kerüljön bele. Újra tűz fölé tesszük, majd beletesszük a bevagdalt, besózott haldarabokat. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje és a forrástól számítva újabb 30 percig főzzük. Ha van halikránk, és haltejünk azzal együtt újabb 5-10 percig főzzük.

A tiszai halászlét friss kenyérrel tálaljuk. Tésztát főzni a bajai halászlébe szokás!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése