2015. február 18., szerda

A legegyszerűbb diétás párolt káposzta.

Hozzávalók:


1 kanál szorbit, (cukor helyettesítő, gyógyszertárban kapható)

1 fej káposzta, 
1 fej hagyma,
1 mokkás kanál köménymag,
só, őrölt bors,
1 kanál almaecet,
1 kanál olíva olaj.




A káposztát késsel vékony csíkokra vágom. Lehet gyalulni is, de akkor megvagdosom, mert nem szeretem a hosszú szálakat!

Megsózom, majd fél óráig állni hagyom. Közben félkarikákra vágom a hagymát. 
Kevés olíva olajon kipattogtatom a köménymagot, majd hozzáadom a hagymát. Jól összekeverem, hogy a kömény meg ne pörkölődjön, és mikor enyhén üveges, a kis levet engedett káposztát is a fazékba teszem. Fontos! 1 fej káposztához, legalább 10 literes fazekat válasszunk, mert a szálas káposzta sok helyet foglal! Megborsozzuk, almaecetet öntünk hozzá, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk. Húsz perc után a szorbitot is hozzátesszük, majd ismét elkeverjük. Továbbra is fedő alatt pároljuk, és pár perc múlva megkóstoljuk. ha valamelyik fűszer ízét kevésnek tartjuk, pótoljuk. Ha nagyon cukrosnak találjuk, (ebben az esetben ez nem lehet, a kevés édesítőszer miatt) sóval, ha sósnak, szorbittal egyenlítjük ki az ízét. Ha túl fűszeresnek érezzük, 1 dl. száraz borral lágyabbá tehetjük ízét. A végén a fedőt levéve, sűrűbben megkavarva, hagyjuk, hogy alóla elpárologjon a lé, amit a káposzta engedett.

Mivel nagyon kedvelem a párolt káposztát, csak ritkán készítem ezt a legegyszerűbb verziót. Többnyire sárgarépát, különféle gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöt, és paradicsomot, valamint borokat, pezsgőt is adok a párolt káposztához. Ezek alkoholtartalma a főzés közben elpárolog, csak az aroma marad a párolt káposztában. Isteni volt tokaji aszúval is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése