2015. február 17., kedd

Barnamártás

Hozzávalók:

1 kg. marha csont,
1 fej vöröshagyma,
2 db. sárgarépa,
1 petrezselyem gyökér,
1/2 zeller,
5 gerezd fokhagyma,
1 kiskanál paradicsompüré,
1 kanál liszt,
1 kiskanál cukor,
só, őrölt bors,
kakukkfű, napraforgóolaj.



Nagyon időigényes az elkészítése, de megéri. Sült húsok mellé tökéletes, alapvető konyhai mártásféle.
Egy lábasban kevés olajon megpirítjuk a csontokat, de nagyon vigyázunk, hogy le ne égjenek! Mikor egyenletesen megbarnultak hozzádaraboljuk a hagymát, a répát, a petrezselymet, a zellert, a cukrot, és továbbra is vigyázunk, hogy le ne égjen. amikor a cukor már elkezdett karamellizálódni, és elég barna a készülő mártás, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, hozzátesszük a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Amikor felforrt kisebbre vesszük a lángot, és hosszan főzzük. Jó három óra főzés után leszűrjük a levet, és kevés lisztet pirítunk olajon, elkeverjük a barna szószban, megvárjuk, míg besűrűsödik.
Bármilyen főtt, vagy sült hús mellé isteni mártás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése