2015. február 19., csütörtök

Békési lakodalmas tyúkhúsleves, csigatésztával.

Hozzávalók:

2 tyúk,
1 kg. vegyes leveszöldség (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé, hagyma, petrezselyem zöld, zellerzöld)
1 lestyán levél,
50 dkg. 8 tojásos csigatészta,
só,
néhány szem bors.






A tyúkokat feldaraboljuk, jól átmossuk, majd hideg vízben feltesszük főzni. Ennek a mennyiségnek 16 literes fazék kell. 1 kanál sót, 1 kiskanál szemes borsot adunk hozzá, és lassú tűzön legalább két óra hosszát főzzük úgy, hogy a lé épp csak gyöngyözzön. A jó tyúkleves titka a hosszú főzés. Lakodalmakban sokszor 4 órán keresztül is fő a tyúkleves üstökben. A habját, ha kell leszedjük. 
Több módon járhatunk el!  Az egyik, ha jó háromórás főzés után kivesszük a húsokat, majd a megtisztított, feldarabolt zöldségféléket a zöld fűszerekkel együtt hozzáadjuk a leves esszenciához. A hagymát egészben hagyjuk. Ha véletlenül túl sósnak találjuk a leveslét, tegyünk bele krumplit, ami a sósságát csökkenti! Mikor a zöldségek megfőttek leszűrjük, és azonnal jeges vízbe szedjük ki őket, hogy leálljon a főzés, és roppanósak maradjanak. Rövid ideig hagyjuk csak a jeges vízben, hogy ne hűljenek ki a tálalásig. A házi csigatésztát belefőzhetjük a leveslébe, de sok helyen külön, sós vízben megfőzik, és külön teszik az asztalra főtt húst, a zöldségeket, és a leveslét, sok esetben külön a csigatésztát. A levesbe többnyire csak az aprólék, és a far-hát kerül bele.

A mellehúsát, és a combot nem rakják az asztalra, mert békési szokás szerint a darált melle húsból paradicsomos húsgombócot, vagy fasírtot, a combokból sült húst készítenek az éjfél előtti újabb tálaláshoz. A paradicsomos húsgombóc közvetlenül a leves után, és a pörkölt előtt kerül tálalásra.
Aki a levessel jól lakik, az pedig vessen magára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése