2015. február 24., kedd

Derelyék túróval, juhtúróval, lekvárokkal, ízekkel.

Hozzávalók:

A derelye tésztájához: 

1/2 kg. kiló krumpli,
20 dkg. zsemlemorzsa,
4 kanál liszt,
2 kanál gríz,
1 cs. vaníliás cukor,
1 tojás,
1 csipet só,
5 dkg. vaj.

A túrókrémhez: 30 dkg. túró, 2 ek méz, 1/2 citrom reszelt héja,
1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet fahéj.

kevés olaj, a zsemlemorzsa pirításához.


A krumplit héjában megfőzzük, kihűlés után meghámozzuk, krumplinyomóval összetörjük. Összedolgozzuk a tojással, a grízzel, 5 dkg. olvasztott vajjal, 1 csomag vaníliás cukorral, és 1 csipet sóval. Addig gyúrjuk, míg rugalmas  tésztát kapunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk. 
Kis halmokat rakunk rá a közben összekevert túrókrémből, vagy más töltelékből, majd a lap másik felét ráhajtjuk, és vagy késsel, vagy derelyevágóval négyzeteket vágunk a tésztából.
Enyhén sós vízben addig főzzük, míg a víz tetejére úsznak.
Kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk, amibe beleforgatjuk a derelyéket.
Töltelékként túró, juhtúró mellett, különféle lekvárok, ízek is használhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése