2015. február 1., vasárnap

Kakaspaprikás bográcsban.

Hozzávalók 12 -14 fő részére:

2 db kakas szétbontva, feldarabolva,
8 - 10 fej hagyma,
1/2 kg. zöldpaprika,
3 db. paradicsom,
1 db. erős paprika,
5 - 6 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál köménymag,
só, őrölt bors,
2 dl. száraz vörösbor,
2 kanál zsír.



A hagymát feldaraboljuk, a fokhagymát szétnyomjuk kés lapjával. Zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a köménymagot, kicsit pirítjuk, hogy kipattogjon. Megsózzuk, majd hozzákerül a fokhagyma is. Beletesszük a feldarabolt húsokat, (a mellehúsát mindenképpen daraboljuk szét) és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A feldarabolt paprikát, a csípős paprikát egészben, vagy darabolva, és a leforrázott, héjától megfosztott paradicsomot is a bográcsba tesszük, majd nem lobogó, lassú tűzön hosszú ideig főzzük. Ha a paprikát egészben hagyjuk, ellenőrizve a csípősséget, kiemelhetjük a bográcsból mielőtt túl erős lenne a paprikás. Nem kavarjuk, csak a bográcsot forgatjuk időnként. A kakas csontjából, bőréből kifőtt kollagén teszi igazán finommá a paprikást, aminek a szaftja másnapra be is kocsonyásodik. Hozzáadunk kevés őrölt borsot. Amikor a hús megpuhul, illetve a csontokról kezd lefőni, az őrölt pirospaprikát elkeverjük vörösborban, majd hozzákeverjük a léhez. Főzés közben kóstoljuk, és ha szükségesnek ítéljük fűszerezünk rajta. Javít a paprikás ízén kis csokor lestyánlevél is, amit a főzés végén kiveszünk a bográcsból.
Főtt krumplival, főtt tésztával, vagy galuskával tálaljuk. A tejföl is nagy barátja a kakasnak!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése