Hozzávalók:
0.5 kg salátabab,
1 marék savanyított káposzta,
2 fej hagyma,
1 db színes paprika,
2 kanál olívaolaj,
só, őrölt bors,
almaecet,
3 babérlevél,
3 gerezd fokhagyma,
2 cl. fehér rum, vagy pár csepp
rum aroma.
Az előző este beáztatott babot enyhén sós,
ecetes vízben, a babérlevelekkel együtt feltesszük főzni. Ha a bab már majdnem
megfőtt, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és savanyú káposztát. (ez házi savanyítású volt) Ezután
készre főzzük, majd a főző léből kb. 1dl-t félretéve leszűrjük. Kihűlés után
3 ek olajjal, őrölt borssal, balzsamecettel, nagyon apróra vágott fokhagymával,
kevés sóval ízlés szerint ízesítjük. Hozzáadjuk a rumot, vagy néhány csepp
aromát, végül a félretett főzőlevet is. Lehűtve tálaljuk.
A recept olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyek a kalózhajókon is megtalálhatók voltak. Ez volt a feladat!
Ezt a receptet a gimnáziumi salátanapokra állítottam össze évekkel ezelőtt. A sikeréhez a diákok kreativitása, a tálalás nagyszerűsége járult hozzá főként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése