2015. február 18., szerda

Kelkáposzta főzelék.

Hozzávalók:

1 közepes fej kelkáposzta,
fél kiló krumpli,
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
kevés köménymag,
só, őrölt bors,
kevés petrezselyem zöld,
1 kanál olaj,
1 kanál liszt,
1 kiskanál őrölt pirospaprika,
kevés leves alaplé.



A káposztát megmossuk, majd csíkokra, vagy kocákra vágjuk. Ha idősebb káposztát fogtunk ki, forrázzuk le, mert íze kesernyés maradhat. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra daraboljuk. Kevés forró olajon, a köményt kipattogtatjuk, majd hozzáadjuk a  hagymát, és rányomjuk a fokhagymát is. Felöntjük leves alaplével, és hozzátesszük a kelkáposztát is. Sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük az őrölt pirospaprikát. Az alaplevet pótoljuk ha szükséges annyival, hogy éppen ellepje a káposztát. Fedő alatt főzzük.
15 perc után hozzáadjuk a felkockázott krumplit is, és visszatesszük rá a fedőt. 
Kevés olajon lisztből zsemleszínű mártást készítünk, felöntjük hideg vízzel, simára keverjük, majd hozzáadjuk a főzelékhez. A petrezselyem zöldet is a főzelékhez keverve felforraljuk, és ha szükséges, végleg beállítjuk az ízét. Normális esetben a kelkáposzta, és a krumpli is egyszerre puhul meg. Változatos feltétekkel tálalhatjuk, de szűkös időben önállóan is kitűnő táplálék!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése