2015. február 13., péntek

Palócleves

Hozzávalók:

60 dkg pulyka felső comb filé,
2 marék zöldbab,
2 krumpli,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyem gyökér,
1 kis csokor petrezselyem zöld,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
1 kávéskanál pirospaprika,
1 mokkáskanál őrölt kömény,
só, őrölt bors,
1 dl. száraz fehérbor.




A húst feldarabolom, majd megmosom. A hagymát szálasra vágom, és kevés zsíron megdinsztelem. Hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, enyhén megsózom, majd felöntöm kevés borral. A feldarabolt húst is hozzáteszem, kicsit pirítom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Míg fedő alatt főzöm, feldarabolom a zöldségféléket. Elsőként a sárgarépát, és a gyökeret karikázom fel, és hozzáadom a fazékban fővő húshoz. Később a felkockázott krumpli, és a zöldbab is hozzákerül. (fagyasztott zöldbabot használtam, de készíthető frissből is) Ha szükségesnek látjuk, a vizet pótoljuk! Keveset kiveszünk a főzőléből, elkeverjük a tejföllel, a liszttel, és őrölt pirospaprikával, majd visszaöntjük a főzőléhez. Jól elkeverjük! Legutoljára az apróra vágott petrezselyem zöldet, őrölt borsot, kevés őrölt köményt, és annyi sót adunk hozzá, amennyi szükséges a végleges ízhez.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése