2015. május 3., vasárnap

Sörben sült csülök, hagymás tepsis krumplival.

Hozzávalók:

1 nagyobb hátsó csülök,
1 fej fokhagyma,
só, őrölt bors,
3 dl. sör.

a körethez:
2 kg. burgonya,
3 fej hagyma, 
2 kanál szalonnazsír,
só.




A csülköt kicsontozzuk, durva szemű tengeri sóval jól átdörzsöljük, borsot őrlünk rá, és megtűzdeljük hosszában félbevágott fokhagymagerezdekkel. Zárt edényben, éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap tepsiben, vagy sütőtálban bőrével felfele sütjük alufóliával letakarva úgy, hogy előzőleg 3 dl. sört öntünk alá. Időnként a fóliát leemelve a csülköt a keletkező fűszeres lével meg - meg locsoljuk. 
Közben megtisztítjuk a krumplit, majd karikára vágva tepsibe rakjuk. A krumpliszeletekre hagymakarikákat rakunk, majd az egészet sózzuk, borsozzuk, és enyhén meglocsoljuk zsírral. (én a kisütött szalonna zsírjával is megöntöztem, ami kellemes füstös ízt adott a köretnek. Alufólia alatt, a csülökkel egy időben a sütőben sült, végig fólia alatt. (ha valakinek van lehetősége kemencében sütni, úgy még jobb!)
A krumpli később lett a sütőbe téve, de egy időben sült meg mindkettő. 
Rövid időre a csülökről lekerült a fólia, és kicsit meg lett pirítva a bőre is. 10 percnyi hűlés után a csülök fel lett szeletelve, és a szaftos, hagymás krumplin lett tálalva. 

A ballagási menü részeként került asztalra, a hagymás, tepsis krumplival, és a korábban megsütött sült szalonnával tálalva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése