2015. augusztus 19., szerda

Kondorosi betyár raguleves pulykával

Hozzávalók:

2 kis fej vöröshagyma,
60 dkg. filézett pulyka felső comb,
2 db. sárgarépa, 
1 db. petrezselyem gyökér,
1/4 zeller,
3 db. krumpli,
1/2 citrom leve,
2 nagy kanál tejföl,
10 dkg. mangalica szalonna,
1 dl. félédes fehérbor,
1 kávéskanál őrölt csemegepaprika, 
1/2  csípős, zöld hegyes paprika,
Friss tárkony, és petrezselyem zöld.




Ez a gazdag raguleves, akár Rózsa Sándor kedvence is lehetne, ha élne. Rózsa Sándor, és Kondoros kapcsolata közismert.

Az apró kockákra vágott megpirított mangalica szalonna zsírján megfonnyasztottuk a vékony csíkokra vágott hagymát, majd a felkockázott húst is hozzátéve fehéredésig pirítottuk. Felöntöttük a borral, majd meghintettük paprikával, és annyi vizet töltöttünk hozzá, amennyi bőven ellepte. A félbevágott csípős paprika is a lébe került. Mivel pulykahúst használtunk, nem kellett a hús puhulására annyit várni, mint sertéslapocka esetében, de abból is készülhet a raguleves. Félidőben hozzáadtuk a kockázott zöldségféléket, és a krumplit is, valamint az apróra vágott tárkony, és petrezselyem leveleket. Belefacsartuk fél citrom levét is. Keveset kivettünk e léből, amit csomómentesre kevertünk a tejföllel, majd visszatöltöttük a levesbe.

A leves nagyobb mennyiségben készült bográcsban, de a felsorolt hozzávalókat 4 fő részére adtam meg, az eredeti alkotó elemek arányában.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése