2015. augusztus 6., csütörtök

Lazacos tészta zöldséges raguval

Hozzávalók:

250 g. vadlazac filé,
fél citrom leve,
kevés só, frissen őrölt bors,
1 kanál olíva olaj.
200 g. száraztészta,
1 szál halványító zeller,
1 közepes fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 db. sárgarépa,
100 g. gomba szeletelve,
100 g. aszalt paradicsom,
1 dl. chianti, vagy más bor,
100 g. hámozott paradicsomkonzerv, vagy 2 kanál sűrített paradicsom,
pár levél friss petrezselyem zöld,
2 dl. zöldség alaplé,

100 g. füstölt scamorza.






Elkészítése:

A halfilét kevés citrom levével mindkét oldalán megcsorgatom, majd durva szemű sóval, frissen őrölt borssal enyhén bedörzsölöm, és néhány órára hűtőbe teszem.
A répát megtisztítom, majd felkarikázom. A hagymát, és a halványító zellert apróra vágom.
Vizet forralok a tésztának, és megsózom.
Kevés olíva olajon, amibe kés lapjával szétnyomott fokhagymagerezdeket is teszek, a halszeleket mindkét oldalán kb. 3-3 percig sütöm. Vigyázzunk, mert ha a lazacot túlsütjük, gumiszerűvé válik! Ha ujjunkkal megnyomva ruganyos, akkor elkészült. A halat kiveszem, papírtörlőre szedem, a felesleges olajat leitatom róla.
Ugyanazt a serpenyőt használom, amiben a halat sütöttem. A maradék olajon, (ha szükséges keveset még töltök hozzá) a répát, a hagymát, majd a szárzellert is megpárolom, majd az aszalt paradicsomot, és a hámozott paradicsomot is a serpenyőbe teszem. Felöntöm kevés borral, majd 1 pohár zöldség alaplével. A szeletelt gombát is hozzáadva megsózom, borsot őrlök rá, és a finomra vágott petrezselyem zöldet is rászórom. Addig főzöm míg a ragu besűrűsödik.

A tésztát szedhetjük a főzővízből közvetlenül a serpenyőbe, ahol elkeverjük a raguval, vagy tálalhatjuk a raguval, és a lazaccal a tetején is. Tépkedjük rá a sajtot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése