2015. október 18., vasárnap

Abált szalonna

Hozzávalók:

1  nagyobb tokaszalonna,

fokhagyma ízlés szerint, (6-12 gerezd)
őrölt piros paprika, (lehet enyhén csípős is)
a főzővízbe kevés babérlevél, szemes bors, esetleg boróka bogyó.




A szalonnát a többi abálni valóval együtt szoktuk megfőzni disznótorban, hosszú, lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve, (nem forrva) Főzhető külön is nagyobb fazékban, vagy bográcsban. a főzővízbe tehetünk kevés babért, szemes borsot, boróka bogyót is. Mikor a szalonna megfőtt, a húsvilla könnyen belecsúszik, a szalonnát egy darabban kiemeljük, majd megformázzuk. A feleselget levágjuk róla, a nyesedéket a hurkához felhasználjuk. Sóval, majd nagyon apróra vágott, vagy szétnyomott fokhagymával bedörzsöljük. Hűvös helyre tesszük. Amikor kihűlt, megszórjuk őrölt pirospaprikával, amibe ízlés szerint kevés csípőset is keverhetünk.


Hűtőben sokáig eláll. Ha úgy látjuk nem fog elfogyni, lefagyaszthatjuk.

Én feleségemnek születésnapjára is csináltam más ajándékok mellett abált szalonna-tortát is, mert egyik kedvence a friss abált szalonna. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése