2015. október 18., vasárnap

Májas-tüdős hurka.

Hozzávalók:

1 db. sertés fej,
1 db. máj,
1 tüdő,
1 szív,
kevés szalonna nyesedék,
40 g. só,
20 g. őrölt bors,
40 g. szárított majoránna,
1 fej fokhagyma,
1 nagy fej vöröshagyma,
0,5 kg rizs,
1 kanál őrölt pirospaprika.




A rizst előző nap meg szoktuk főzni. A fejet, a májat, a tüdőt, a szalonna nyesedéket lassú tűzön abáljuk meg fedő alatt, nagyobb kondérban. Közben nagyon apróra vágjuk a hagymát, szétnyomjuk a fokhagymát, majd kevés zsíron megfonnyasztjuk őket.
Amikor a hurkába való húsok megfőttek, lefejtjük a fejhúst a csontról, a tüdőt, a májat csíkokra vágjuk.
A hurkába valókat daráljuk le. Nagyobb edényben keverjük el rizzsel, fűszerezzük meg ízlés szerint. (én minden esetben megkóstolom, és ha kell utána is fűszerezem) A hurkákat a töltés után ismét megabáljuk, amikor enyhén veszít só, és bors tartalmából, tehát ha az első kóstolásnál túlzottan fűszeresnek tűnik, ne keserítsen el bennünket! Amikor bekevertük, és megkóstoltuk a hurka töltelékét, a darálóra, vagy hurkatöltőre helyezzünk töltőcsövet, majd lazára engedve töltsük bele az előre elkészített, jól kimosott, beáztatott belekbe. A hurkák végeit összekötve, engedjük őket ismét az abálólébe, majd lecsöpögtetve, sima felületre terítsük őket használt, de tiszta abroszra, míg azok ki nem hűlnek. Sütéskor kevés zsíron, hústűvel, vagy villával körben megszurkálva süssük ki őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése