2015. november 3., kedd

Roston sült harcsafilé vegyes zöldségkörettel.

Hozzávalók 4 fő részére:

1 kg. fagyasztott tengeri harcsafilé, (esetleg más szálkamentes halszeletek)
kevés liszt, 
kevés őrölt pirospaprika,
só,
fél citrom leve,
napraforgóolaj a hal sütéséhez.

5 szem krumpli,
1 kisebb fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
250 g. gyorsfagyasztott vegyes zöldség ( karfiol, brokkoli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, és egyéb párolásra is alkalmas zöldségfélék)
frissen őrölt bors,
kevés balzsamecet,
kevés olíva olaj.




A fagyasztott halszeleteket kiolvasztom, lecsepegtetem. Lehet készíteni friss, filézett (szálkamentes) halszeletekből is. A halszeleteket mindkét oldalán enyhén megsózom, megborsozom, citromlével enyhén megcsorgatom. Egy órát hűtőben pihentetem úgy, hogy a szeletek egymással érintkezzenek. Mikor kicsit pácolódott a hal, gondosan leitatom mindegyikről külön - külön a nedvet, majd paprikás lisztbe forgatom őket. Bőséges napraforgóolajban, kisütöm a halszeleteket. 
Közben a krumplit megtisztítom, apró kockákra vágom, és enyhén sós vízben megfőzöm annyira, hogy kicsit puhuljon, de még roppanós maradjon. Leszűröm, majd az előre elkészített más zöldségfélékkel együtt kevés olíva olajon serpenyőben körbe pirítom őket. Hozzá kerül az apróbbra vágott hagyma, a szétnyomott fokhagyma, és a zöldségek pirítása közben, a lángot levéve, pár csepp balzsamecetet is csorgatok a serpenyőbe. Enyhén megsózom, kevés borsot őrlök rá, majd tányérra halmozom. A sült halszeletekkel a tetején tálalom. Ez így kímélő, rendkívül egészséges ebéd, vagy vacsora, más köretet nem is igényel. 

Hazánkban a halfogyasztás jóval kevesebb, mint más nemzetek esetében, nem beszélve a tengerparttal is rendelkező országokéval összehasonlítva. Pedig a halak koleszterinszegények, ásványi anyagokban, és vitaminokban rendkívül gazdagok. Egészségünkre minden esetben kedvező hatásúak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése