2015. november 1., vasárnap

Rozmaringos, fűszeres oldalas, zöldséges krumpliágyon:

Hozzávalók: 

2 kg. sertésoldalas nyúljával együtt,
2 kg. krumpli,
80 dkg. sárgarépa,
20 dkg. petrezselyem gyökér,
1/2 zeller,
1/2 fej fokhagyma, 
4 fej hagyma,
1 csilipaprika, 
1 kanál olvasztott mangalica zsír,
néhány ág rozmaring, kevesebb curry levél, vagy kakukkfű,
só, frissen őrölt bors.
Elkészítés:  Az oldalast minden részén bedörzsöljük kevés olvasztott mangalicazsírral, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal. 
Ezután megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk a krumplit, a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, és a zellert. Tepsi aljára terítjük a zöldségeket, rászórjuk az ízlés szerint felvágott vöröshagymát is A tetejére tesszük a befűszerezett oldalast egyben, mellé rozmaring, és más hozzá illő zöld fűszereket teszünk, amiket a sütés után kiemelünk. (illik hozzá még a zöld curry fűszernövény, de nem az őrölt curry, valamint a kakukkfű is) (kertemben mások mellett ezek is megtalálhatók, de ne fűszerezzük túl a húst) Csak enyhén sózom meg, mert a hús fűszeres szaftja is le fog csorogni sütés közben a köretre. Lefóliázva, nem a legmagasabb hőfokon 90 percig sütöm (Igen! Valóban másfél óráig, mert ezalatt a zöldségfélék a kisült hús levével megszívják magukat, fűszerekben gazdagok lesznek, elegendő levet gyűjtenek maguk alá ahhoz, hogy párolódjanak)
A legvégén, a fólia levételét követően, a hús is kap egy kis ropogós kérget, valamint az addig csak párolódott zöldségfélék is veszítenek bőséges levükből is. A csilipaprikát is megvághatjuk, de ha csak az egyedi aromájára tartunk igényt, nyugodtan hagyjuk egészben a tepsiben. 
A fűszeres, zöldséges krumpliágyon sült oldalast, csontjaira párhuzamosat felvágva tegyük vendégeink elé, de legjobb, ha rájuk bízzuk adagjaik kitálalását. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése