2015. december 13., vasárnap

Aszpik a négyzeten.

Hozzávalók:

2 tojás,
1 szál sárgarépa, (zsülienre vágva)
1/8 uborka, (vékonyan felcsíkozva)
4 szelet sonka, (felcsíkozva)
200 g. konzerv kukorica,  (Gold chili)
1 csomag színtelen növényi zselatin,
1/2 liter hús alaplé.




 A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, majd a formától függően feldaraboljuk. A zselatint a használati útmutató alapján készítjük el, hús alaplével elkeverve. (kocsonyalé is használható hozzá, ez esetben zselatinporra nincs szükség.) Kevés zselatinos alaplevet öntünk a forma aljára, majd először a tojásokat rendezzük el esztétikusan rajta. A rétegezés mindenkinek saját ízlése szerint történik, de szükséges minden réteg után szilárdulásig hűteni! Ezután vékonyra csíkozott sonka, uborka, és sárgarépa került a formába. Erre is hús alaplé, és a zselésítő por keveréke került. Újabb hűtés után, a megmaradt zselésítővel elegyített hús alaplé lett elkeverve a csilis kukoricakonzervvel, majd az egész a forma tetejére lett terítve. Szilárdulásig a hűtőben pihent. Ha szilikonos formát használunk, úgy a legkönnyebb tálalni, mert akkor csak rövid időre meleg (nem forró!) vízbe kell mártani, és közvetlenül a tálalásra elkészített tányérra helyezni, majd a formából kinyomni az aszpikos különlegességünket. 
Tanácsos a tálaló tányért felülről ráfektetni, majd együtt megfordítani a formával. Az összeállításnak csak saját fantáziád szabhat határt.

Az ünnepi asztal dísze lehet, de nem sokáig, hiszen hamar elfogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése