2013. október 10., csütörtök

Forrázott, friss nyári csalamádé, tartósító nélkül

Hozzávalók 20 főre:

1 fej káposzta
2 db kígyóuborka
5 db kápia paprika
1 fej karfiol
5 fej hagyma
1 csomag újhagyma
2 fej lilahagyma
1 csokor kapor 
1 csokor petrezselyemzöld
5 db sárgarépa
1 kanál fekete bors
1 kávéskanál koriandermag
1 kávéskanál mustármag
3 kanál só
1 dl almaecet


Frissen készül, nem kell érlelni, dunsztolni, néhány óra múlva fogyasztható.
Elsősorban rendezvényekre ajánlom, vagy bográcsozás mellé.
A káposztát legyaluljuk, vagy felszeleteljük, a karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát, uborkát, paprikát és minden más zöldségfélét felszeletelünk.
A káposztát, a hagymát, a sárgarépát és a kisebb rózsákra szedett karfiolt blansírozzuk (rövid időre forró vízbe mártjuk). Néhány perc után leszűrjük és a többi zöldségfélét, a még meleg zöldségekhez keverjük. A fűszereket is hozzáadva, felöntjük fél liter víz és az almaecet keverékével, majd többször összeforgatjuk.
Amíg hűl, a zöldségek felveszik a fűszerek ízét. Kihűlés után fogyasztható.
Receptem nem a télire eltett csalamádét írja le, azt más eljárással készítjük. Tapasztalataim szerint, hűtőszekrényben több mint két hétig tárolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése