2013. október 10., csütörtök

Medvehagymás, újhagymás, tepertős pogácsa.


Hozzávalók 6 személyre:

80 dkg liszt, 
1 kisebb csokor medvehagyma,
újhagyma zöld, vagy snidling, esetleg mindhárom. 
1 púpos evőkanál só, 
1 cs. élesztő, 
1 dl tej, 
1 kávéskanál cukor,
csipet só, 
1-1,5 dl. fehérbor, 
2 kis pohár tejföl, 
2 tojás, 
40 dkg darált tepertő, 
4 ek. zsír, vagy fokhagymás fűszerolaj, (én minden nyáron napon szárított paradicsomot teszek el fokhagymás, rozmaringos olajban, vagy fokhagymás, bazsalikomos, oregánós olajban) 
1 tojás sárgája a tetejére. 
őrölt bors, ízlés szerint




Tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a zsírral, vagy elkeverem az olajjal. Hozzáadom a bort, a tejföllel kevert tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt. Hozzáadom az apróra vágott medvehagymát, snidlinget, vagy újhagyma zöldjét. Lehet egyszerre több hagymafélével csinálni, nyilván azonos mennyiségű zöld felhasználásával. Kicsit megsózom. Jól átgyúrom, majd letakarva, 20 percet kelesztem.

A tepertőt sózom, borsozom, majd a kinyújtott tésztára kenem. A tésztát összehajtom. Felülről, alulról, majd mindkét oldalról. Ismét kinyújtom, majd összehajtom. 20 percet hagyom állni. Ezt a műveletet, még kétszer megismétlem, tehát összesen egy óra kell a kelesztéshez, hajtogatáshoz.

Mikor megkelt, 1 cm vékonyra nyújtom, tetejét beirdalom, majd kis 4 cm-es pogácsaszaggatóval, likőrös pohárral kiszaggatom. A tetejét, csak a tepsiben kenem meg tojás sárgájával. Ha a szaggatás előtt tenném, akkor az újból összegyúrt pogácsatészta, már kevésbé lenne laza, mint így. Nem kell vastagon kenni, mert akkor nem nyílik ki a pogi az irdalás mellett.

Mindegyik megoldást kipróbáltam, így bátran ajánlom. Ha vége a medvehagyma szezonjának, van újhagyma, aminek a szárát, legtöbben kidobják. Én soha! A maradékot napon szárítom, és így télen is alapanyag, pogácsába, levesbe, bolognai raguba, és még sok minden másba.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése